Vyhláška o školských účelových zariadeniach v MPK
Dňa 06.12.2021 bola v MPK zverejnená vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR o školských účelových zariadeniach. Cieľom vyhlášky je zosúladenie podrobností týkajúcich sa školských účelových zariadení v rámci jedného právneho predpisu.
Vyhláškou sa upravuje:
- spôsob organizácie, činnosti a prevádzky škôl v prírode,
- spôsob organizácie a prevádzky zariadenia školského stravovania,
- spôsob kontroly kvality podávaných jedál,
- podrobnosti o predaji doplnkových jedál v školských bufetoch.
1) Škola v prírode
V škole v prírode sa uskutočňuje výchovno-vzdelávací proces a ostatné činnosti. Výchovno-vzdelávací proces v škole v prírode zabezpečujú učitelia a vychovávatelia vysielajúcej školy.
Ostatné činnosti školy v prírode, medzi ktoré patria najmä prevádzkové činnosti, budú zabezpečovať technicko-hospodárski zamestnanci a prevádzkoví zamestnanci v počte určenom riaditeľom školy v prírode po prerokovaní so zriaďovateľom.
2) Zariadenia školského stravovania
V školskej jedálni sa výroba jedál bude uskutočňovať podľa:
- materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie,
- materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie,
- odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
- zásad na zostavovanie jedálnych lístkov podľa prílohy, ktorá je súčasťou vyhlášky
- hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,[1]
- finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma,
- hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov1 s účasťou detí alebo žiakov škôl alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.
Výdajná školská jedáleň bude zabezpečovať výdaj jedál podľa:
- materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie pri dokončovaní príslušnej technologickej úpravy dodávaných jedál a nápojov,
- materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie pri dokončovaní príslušnej technologickej úpravy dodávaných jedál a nápojov,
- odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
- hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,
- hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov1 s účasťou detí alebo žiakov škôl alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.
Výroba jedál pre zamestnancov škôl, zamestnancov školských zariadení alebo pre iné fyzické osoby sa v školskej jedálni bude zabezpečovať rovnako ako pre vekovú skupinu 15-ročných až 18-ročných. Pred výdajom stravy v školskej jedálni sa bude zabezpečovať odber vzoriek z hotových jedál, ich úschova a dokumentácia o nich podľa osobitného predpisu.[2]
Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov budú môcť zariadenia školského stravovania prispôsobiť miestnym podmienkam a zvyklostiam v stravovaní, požiadavkám cirkevného kalendára a možnostiam výšky finančných limitov na nákup potravín. Výber základných potravín pre prípravu jedál bude závisieť od výšky finančného limitu na nákup potravín.
Poskytovanie stravovania žiakom
Raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a druhá večera sa bude poskytovať stravníkom jedenkrát denne. Obed a večera sú hlavnými jedlami, raňajky, desiata, olovrant a druhá večera sú doplnkovými jedlami.
Dieťa materskej školy a dieťa v materskej školy pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem dieťaťa, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, môže odoberať denne:
a) desiatu, obed a olovrant, ak dieťa navštevuje materskú školu s celodennou výchovou a vzdelávaním,
b) desiatu alebo olovrant a obed, ak dieťa navštevuje materskú školu s poldennou výchovou a vzdelávaním.
Žiak základnej školy, žiak strednej školy, žiak základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a žiak strednej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami môžu odoberať denne desiatu, obed a olovrant.
Dieťa a žiak internátnej školy pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, dieťa a žiak školy, ktorý je ubytovaný v školskom internáte školy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, dieťa v špeciálnych výchovných zariadeniach a dieťa a žiak školy, ktorý je ubytovaný v školskom internáte, môžu odoberať denne:
a) hlavné jedlo a doplnkové jedlo okrem druhej večere, ak ide o dieťa alebo o žiaka do dovŕšenia 11 rokov veku,
b) hlavné jedlo a doplnkové jedlo, ak ide o žiaka po dovŕšení 11 rokov veku.
Dieťa alebo žiak v čase pobytu v škole v prírode bude môcť odoberať denne hlavné jedlo a doplnkové jedlo.
3) Kontrola kvality podávaných jedál
Pri kontrole kvality jedál sa bude kontrolovať predovšetkým:
- dodržiavanie materiálno-spotrebných noriem a receptúr,
- dodržiavanie výživovej hodnoty jedál a nápojov,
- finančné zabezpečenie výroby jedál a nápojov,
- prevádzkový poriadok,
- doplnkové stravovanie detí a žiakov,
- osobná a prevádzková hygiena,
- zabezpečenie celospoločenských programov podpory zdravia,1)
- materiálno-technické zabezpečenie zariadení školského stravovania.
4) Predaj doplnkových jedál v školských bufetoch
Predaj doplnkových jedál v školskom bufete bude môcť zabezpečovať zariadenie školského stravovania v rámci podnikateľskej činnosti alebo fyzická osoba alebo právnická osoba na základe uzatvorenej zmluvy medzi zriaďovateľom bufetu a prevádzkovateľom bufetu.
Doplnkovými jedlami, ktoré bude možno predávať v školskom bufete, sú
- ovocie a zelenina v čerstvom stave,
- celozrnné a cereálne výrobky,
- mlieko a mliečne výrobky s minimálnym obsahom tuku 1,5 % a so zníženým obsahom cukru,
- nápoje a prírodné 100 % ovocné šťavy a ovocno-zeleninové šťavy bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel,
- chladené lahôdkárske výrobky okrem priemyselne vyrábaných šalátov a ostatných výrobkov s obsahom majonézy a majonézových výrokov,
- jedlá na účely plnenia celospoločenských programov podpory zdravia.
MPK do: 14.12.2021
Predpokladaná účinnosť: 01.01.2022
Sprievodná dokumentácia
Mgr. Vladimír Fujak
[1]) Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 20. mája 1996 č. 981/1996-100, ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky (oznámenie č. 195/1996 Z. z. ) v znení neskorších predpisov.
[2]) § 26 ods. 4 písm. j) a § 58 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.