ntb
Prinášame pre vás možnosť naučiť sa pracovať s portálom isamosprava.sk.
Ukážeme vám jeho hlavné možnosti...
book
Pripravili sme prehľadný manál pre kandidátov na funkciu poslanca a predsedu VÚC v komunálnych...
book
Pripravili sme prehľadný manuál pre kandidátov na funkciu poslanca obce, mesta a mestskej časti v...

Vyhláška o školských účelových zariadeniach v MPK

Dňa 06.12.2021 bola v MPK zverejnená vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR o školských účelových zariadeniach. Cieľom vyhlášky je zosúladenie podrobností týkajúcich sa školských účelových zariadení v rámci jedného právneho predpisu.

 

Vyhláškou sa upravuje:

  1. spôsob organizácie, činnosti a prevádzky škôl v prírode,
  2. spôsob organizácie a prevádzky zariadenia školského stravovania,
  3. spôsob kontroly kvality podávaných jedál,
  4. podrobnosti o predaji doplnkových jedál v školských bufetoch.

1)  Škola v prírode
V škole v prírode sa uskutočňuje výchovno-vzdelávací proces a ostatné činnosti. Výchovno-vzdelávací proces v škole v prírode zabezpečujú učitelia a vychovávatelia vysielajúcej školy.

Ostatné činnosti školy v prírode, medzi ktoré patria najmä prevádzkové činnosti, budú zabezpečovať technicko-hospodárski zamestnanci a prevádzkoví zamestnanci v počte určenom riaditeľom školy v prírode po prerokovaní so zriaďovateľom.

2)  Zariadenia školského stravovania
V školskej jedálni sa výroba jedál bude uskutočňovať podľa:

  1. materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie,
  2. materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie,
  3. odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
  4. zásad na zostavovanie jedálnych lístkov podľa prílohy, ktorá je súčasťou vyhlášky
  5. hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,[1]
  6. finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma,
  7. hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov1 s účasťou detí alebo žiakov škôl alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.

Výdajná školská jedáleň bude zabezpečovať výdaj jedál podľa:

  1. materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie pri dokončovaní príslušnej technologickej úpravy dodávaných jedál a nápojov,
  2. materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie pri dokončovaní príslušnej technologickej úpravy dodávaných jedál a nápojov,
  3. odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov,
  4. hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe,
  5. hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov1 s účasťou detí alebo žiakov škôl alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.

Výroba jedál pre zamestnancov škôl, zamestnancov školských zariadení alebo pre iné fyzické osoby sa v školskej jedálni bude zabezpečovať rovnako ako pre vekovú skupinu 15-ročných až 18-ročných. Pred výdajom stravy v školskej jedálni sa bude zabezpečovať odber vzoriek z hotových jedál, ich úschova a dokumentácia o nich podľa osobitného predpisu.[2]

Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov budú môcť zariadenia školského stravovania prispôsobiť miestnym podmienkam a zvyklostiam v stravovaní, požiadavkám cirkevného kalendára a možnostiam výšky finančných limitov na nákup potravín. Výber základných potravín pre prípravu jedál bude závisieť od výšky finančného limitu na nákup potravín.

Poskytovanie stravovania žiakom
Raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a druhá večera sa bude poskytovať stravníkom jedenkrát denne. Obed a večera sú hlavnými jedlami, raňajky, desiata, olovrant a druhá večera sú doplnkovými jedlami.
Dieťa materskej školy a dieťa v materskej školy pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem dieťaťa, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, môže odoberať denne:

a) desiatu, obed a olovrant, ak dieťa navštevuje materskú školu s celodennou výchovou a vzdelávaním,

b) desiatu alebo olovrant a obed, ak dieťa navštevuje materskú školu s poldennou výchovou a vzdelávaním.

Žiak základnej školy, žiak strednej školy, žiak základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a žiak strednej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami môžu odoberať denne desiatu, obed a olovrant.
Dieťa a žiak internátnej školy pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, dieťa a žiak školy, ktorý je ubytovaný v školskom internáte školy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, dieťa v špeciálnych výchovných zariadeniach a dieťa a žiak školy, ktorý je ubytovaný v školskom internáte, môžu odoberať denne:

a) hlavné jedlo a doplnkové jedlo okrem druhej večere, ak ide o dieťa alebo o žiaka do dovŕšenia 11 rokov veku,

b) hlavné jedlo a doplnkové jedlo, ak ide o žiaka po dovŕšení 11 rokov veku.

Dieťa alebo žiak v čase pobytu v škole v prírode bude môcť odoberať denne hlavné jedlo a doplnkové jedlo.

3)  Kontrola kvality podávaných jedál
Pri kontrole kvality jedál sa bude kontrolovať predovšetkým:

  1. dodržiavanie materiálno-spotrebných noriem a receptúr,
  2. dodržiavanie výživovej hodnoty jedál a nápojov,
  3. finančné zabezpečenie výroby jedál a nápojov,
  4. prevádzkový poriadok,
  5. doplnkové stravovanie detí a žiakov,
  6. osobná a prevádzková hygiena,
  7. zabezpečenie celospoločenských programov podpory zdravia,1)
  8. materiálno-technické zabezpečenie zariadení školského stravovania.

4)  Predaj doplnkových jedál v školských bufetoch
Predaj doplnkových jedál v školskom bufete bude môcť zabezpečovať zariadenie školského stravovania v rámci podnikateľskej činnosti alebo fyzická osoba alebo právnická osoba na základe uzatvorenej zmluvy medzi zriaďovateľom bufetu a prevádzkovateľom bufetu.

Doplnkovými jedlami, ktoré bude možno predávať v školskom bufete, sú

  1. ovocie a zelenina v čerstvom stave,
  2. celozrnné a cereálne výrobky,
  3. mlieko a mliečne výrobky s minimálnym obsahom tuku 1,5 % a so zníženým obsahom cukru,
  4. nápoje a prírodné 100 % ovocné šťavy a ovocno-zeleninové šťavy bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel,
  5. chladené lahôdkárske výrobky okrem priemyselne vyrábaných šalátov a ostatných výrobkov s obsahom majonézy a majonézových výrokov,
  6. jedlá na účely plnenia celospoločenských programov podpory zdravia.

MPK do: 14.12.2021
Predpokladaná účinnosť: 01.01.2022
Sprievodná dokumentácia

Mgr. Vladimír Fujak

[1]) Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 20. mája 1996 č. 981/1996-100, ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky (oznámenie č. 195/1996 Z. z. ) v znení neskorších predpisov.

[2]) § 26 ods. 4 písm. j) a § 58 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Žiadosť o licenciu na mieru

Oboznámil som sa so spracúvaním osobných údajov